Beeldende therapie in coronatijd
februari 2021 nr. 2
Geluksklaver vier
2. Klaver 4 is het symbool voor geluk.
Wat zou jou nu gelukkig maken?
Knip hartjes uit mooie tijdschriftpagina’s (of ander materiaal), rangschik ze tot klavers en
plak ze op een tekenvel. Je kunt er zoveel maken als je wilt.
Schrijf of teken op de klavers een woord of symbool voor wat jouw gelukkig maakt op dit
moment. Je mag er zoveel maken als je wilt.
Materiaal: tijdschriften of ander materiaal, schaar, lijm, tekenpapier of karton,
schrijfmateriaal.
In een gesprek over het werk zou u kunnen vragen:
– wat maakt jou gelukkig, wat kun je doen om een stukje van deze wens te ervaren, wie of wat zou je hier bij kunnen helpen
Of teken klavers 4, knip ze uit en maak er een slinger van.

februari 2021, nr. 1
Kinderen en corona
Ook voor kinderen is deze corona tijd een lastige tijd. Niets is meer wat het was.
Ze lezen, zien, horen soms schokkende berichten. Ze maken zich zorgen en vragen zich af of het ooit nog ‘normaal wordt’, wanneer ze hun vrienden weer zien en wanneer ze weer naar school mogen. Zorgen over hun eigen gezondheid en die van hun ouders en familie.
Thuis zijn en online school volgens is soms lastig en ‘opvang op school’ is niet ‘echt’ school. Alles ligt stil: sport, clubjes, uitjes.
Kinderen reageren hier op hun eigen manier op, anders dan volwassenen. Ze laten niet altijd zien wat ze echt voelen of denken. Vaak ook om hun ouders niet ongerust te maken. Of om hen te helpen omdat zij het al lastig genoeg hebben met thuis werken, voor anderen zorgen, de kinderen thuis en nog hun eigen zorgen.
Ze lijken vrolijk verder te gaan met waar ze mee bezig zijn of hangen op de bank iets op een schermpje te kijken.
Met kinderen in ‘gesprek’ zijn over wat hen bezig houdt en wat ze nodig hebben om zich (weer) prettig te voelen is heel belangrijk.
Samen een gesprek op papier of met spel kan helpend zijn om gevoelens makkelijker te delen. Eerlijke uitleg over wat er gebeurt is belangrijk, zonder je eigen zorgen of angsten te veel te benadrukken. Ook als het over angst, dood en rouw gaat.
Ik heb een paar suggestie voor u beschreven om samen met uw kind ‘in gesprek’ te zijn.
1. Corona tekening
Elk tekenmateriaal is goed om te gebruiken.
U vraagt uw kind ‘kun je een tekening maken over wat corona voor jou betekent?’
Laat u kind lekker werken en wacht wat het wordt.
Na afloop kunt u vragen om over de tekening te vertellen. Wat gebeurt er op de tekening?
Als u uw kind vrij laat vertellen komt u het meest te weten. Bevestig het kind in wat het vertelt, zo voelt het zich gehoord en serieus genomen.
Als het kind vertelt ‘ik vind die mondkapjes heel eng’ kunt u dit gevoel bevestigen met ‘ja, je wordt er een beetje bang van. Het ziet er ook anders uit, je kunt iemand niet meer echt zien of goed verstaan’.
Laten weten dat dit een gevoel is dat veel kinderen en volwassenen over de hele wereld hebben, kan helpen het niet raar te vinden.
Leg zo nodig uit dat we mondkapjes gebruiken om onszelf en anderen te beschermen zodat corona minder kan worden. U kunt ook vertellen dat het in China, waar de corona begon, al weer een heel stuk gaat en dat mensen weer gewoon naar hun werk mogen en kinderen weer naar school. En dat er ook weer feest gevierd wordt.
U kunt uw kind een suggestie geven om nog eens een tekening te maken over hoe het zal zijn als de coronamaatregelen over zijn.
Beeldende therapie in coronatijd
Ontdek hoe beeldend werk je ruimte geeft!
Juist nu we elkaar beperkt ontmoeten en afstand gevraagd wordt, kan het soms moeilijk zijn om emoties en gevoelens te uiten. Gevoelens van onzekerheid, verdriet, angst en onmacht. Misschien meer dan anders.
Ik nodig je daarom graag uit voor een proefsessie beeldende therapie. Werken met kunstzinnige materialen geeft ruimte om te ontspannen, ervaringen te verwerken en nieuwe inzichten te krijgen. Het biedt handvatten voor het omgaan met gevoelens en gedachten. Beeldende therapie kan helpen om minder te piekeren. Uiteindelijk is het doel dat iemand zich in het dagelijks leven prettiger gaat voelen.
Door bijvoorbeeld te schilderen of te tekenen, kun je even de dagelijkse werkelijkheid, laten voor wat het is en dichter bij jezelf komen. Op die manier ontdek je wat voor jou belangrijk is. In beeldende therapie biedt ik je de mogelijk met materiaal aan de slag te gaan. Ervaring met materiaal is niet nodig.
Ben je benieuwd wat beeldende therapie jou kan brengen?
Neem gerust contact met me op:
Telefoon: 074-2596770, spreek eventueel het antwoordapparaat in dan bel ik terug.
Mail: contact@beeldendetherapiehengelo.nl
Adres: H.C. Pootstraat 12, 7552 WN Hengelo
In mijn praktijkruimte geef ik therapie aan één persoon tegelijk. De ruimte is groot genoeg om op 1,5 meter te werken.
Praktijk voor Creatieve Therapie
Ans Pieters
H.C. Pootstraat 12
7552 WN HENGELO
Telefoon : 074 259 67 70
E-mail: contact@beeldendetherapiehengelo.nl
Actief sinds 1991
K.v.K: 08197016
BTW: NL 0012 64475 B32